رئیس سازمان جنگلها:
قطر خواستار خرید خاک ایران برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ شد
6 دی 1394 ساعت 9:40
رئیس سازمان جنگلها با بیان اینکه قطر بهدنبال تصاحب خاک ایران برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ است، گفت: با وجود تماسهای مکرر آنها، ما اعلام کردیم بههیچ وجه اجازه صادرات خاک ایران را نمیدهیم.
به گزارش پاپایا به نقل ازخبرگزاری تسنیم خداکرم جلالی اظهار کرد: واقعیت آن است که اکثر زمین خواریها و تصرفات در سطح جنگلها و منابع طبیعی جزو مستثنیات مردم است اما سازمان جنگلها و مراتع کشور با متخلفان تخریب منابع طبیعی قوی و محکم برخورد میکند.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور با یادآوری کمبود امکانات و نیروی انسانی برای حفاظت دقیق از منابع طبیعی کشور تأکید کرد: هیچ خط قرمزی در برخورد با متخلفان تخریب منابع طبیعی از سوی سازمان جنگلها و مراتع وجود نداشته و هرگونه ادعایی مبنی بر اینکه سازمان جنگلها با افراد متخلف وابسته به نهادها و سازمانهای مختلف هیچ برخوردی نمیکند از اساس اشتباه و غیرقابل قبول است.
وی همچنین با بیان اینکه حدود 8میلیون مترمکعب چوب درختان جنگلها برای سوخت هیزمی توسط جنگل نشینان استفاده شده است، تصریح کرد که اکثر مجازاتها برای برخورد با متخلفان منابع طبیعی و جنگل خواری بازدارنده نیست.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور درباره چرایی افزایش جنگلخواری و عملکرد این سازمان در برخورد با متخلفان در خانه ملت گفت: سازمان جنگلها و مراتع کشور با توجه به همه کمبودها بسیار قوی، توانمند و با چنگ و دندان از جنگلها و مراتع کشور حفاظت میکند، اما در برخی موارد بهدلیل محدودیت منابع انسانی و امکانات موجود، جنگل خواری بهصورت مخفیانه انجام میشود؛ بنابراین توجه به ارتقای امکانات و نیروی انسانی برای مراقبت و پایش جنگلها یک امر ضروری است.
جلالی با تأکید بر اینکه هرگونه ساخت و ساز در جنگلها ممنوع است، افزود: متأسفانه در سالیان گذشته بخشی از مجوزها برای ساخت و سازها توسط دهیاریها، بخشداریها و شهرداریها صادر شده اما همه تخلفات مربوط به جنگل خواری تبدیل به پرونده شده و در مراجع قضایی در حال پیگیری است.
وی با اشاره به پیگیریهای مؤثر سازمان جنگلها برای مقابله با هرگونه جنگل خواری، تصریح کرد: سازمان جنگلها در زمینه حفاظت از مراتع کشور به هیچ عنوان کوتاهی نداشته؛ با این حال ممکن است تخلفات در بخشهای غیرقابل دسترس یا بهصورت مخفیانه انجام شده باشد که البته سازمان جنگلها و یگان حفاظت در همان مراحل اولیه از هرگونه تخریب درختان و گونههای گیاهی منجر به جنگلخواری ممانعت میکنند.
جلالی با اعلام اینکه اکثر ساخت و سازها و تصرفات در عرصه منابع طبیعی نیست، گفت: در هزاران مورد از تصرفات غیرقانونی و تجاوزها تنها تعداد کمی در عرصه جنگل رخ میدهد؛ در واقع بسیاری از ساخت و سازها جزو مستثنیات مردم است، البته سازمان جنگلها سال گذشته حتی ساخت و ساز در مستثنیات مردم را نیز ممنوع اعلام کرد زیرا اینگونه اقدامات عرصه جنگلها را تهدید میکند.
وی با ابراز اینکه بهطور قطع ساخت و سازهای عظیم در جنگلها و مراتع از چشم مسئولان مربوطه پنهان نیست، تصریح کرد: اکثر ساخت و سازها در عرصه مستثنیات مردم است اما برای ساخت و سازهای ضروری و موارد استثنا باید مجوزهای لازم از کمیسیون تغییر کاربری کسب شود.
رئیس سازمان جنگلها درباره انتقادات وارده به عملکرد سازمان جنگلها مبنی بر برخورد با بومیان بهجای برخورد با متخلفان غیربومی در جنگلها و منابع طبیعی، گفت: واقعیت آن است که در جنگل خواریها برخورد با متخلفان غیربومی برای مسئولان سازمان بسیار سادهتر است.
وی گفت: در این زمینه باید گفت بهطور معمول ممکن است در مواردی به بومیهای مناطق نزدیک به جنگلها تخفیفهایی داده شود اما برای سایر موارد برخوردها قویتر است، بنابراین هیچ خط قرمزی در برخورد با متخلفان جنگل خواری وجود ندارد.
جلالی با بیان اینکه همه پروندههای تخلف در بخش زمین خواری و جنگل خواری موجود است، تصریح کرد: پس از پیگیریهای صورت گرفته 3هزار و 200 هکتار اراضی منابع طبیعی تصرف شده در 3 دهه در چهارمحال و بختیاری به بیت المال بازگردانده شد و سازمان جنگلها سالانه نزدیک به 30هزار هکتار خلع ید دارد.
قاچاق 2700 مترمکعب چوب در 6ماهه نخست امسال
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور درخصوص اقدامات این سازمان درجهت جلوگیری از قاچاق چوب، گفت: براساس اقدامات و عملکرد یگان حفاظت سازمان تاکنون تا بهمیزان قابل توجهی از قاچاق چوب جلوگیری شده اگرچه در 6 ماه نخست امسال 2700 مترمکعب قاچاق چوب انجام شده که بهطور حتم باید اقدمات کنترلی برای جلوگیری از این مشکل بهدرستی انجام شود.
وی ادامه داد: البته نیروهای حفاظتی سازمان جنگلها در همه گذرگاهها حضور فعال داشته و عبور و مرور کامیونهای حامل چوب باید با مجوز صورت بگیرد.
این مقام مسئول گفت: حتی قطع چوب درختان در باغهای شخصی نیز باید با مجوز انجام شود؛ البته در این میان موضوع مهم دیگری تحت عنوان استفاده از جنگل بهعنوان سوخت هیزمی و بوتهای وجود دارد که در سطح جنگلها و مراتع کل کشور صورت میگیرد.
جلالی با بیان اینکه براساس آخرین آمارها حدود 8میلیون مترمکعب چوب درختان جنگلها برای سوخت هیزمی از سوی جنگلنشینان استفاده شده است، تصریح کرد: اگر وزارت نفت به اولویت گازرسانی به مناطق و روستاهای دورافتاده نزدیک جنگلها که دسترسی به آنها بهدلیل صعب العبور بودن بسیار سخت است توجه کند بهطور حتم میتوان از قطع درختان برای استفاده از آنها بهعنوان سوختهای هیزمی جلوگیری کرد.
وی با تأکید بر برخورد سخت و قاطع با تخریب کنندگان منابع طبیعی، گفت: خوشبختانه در دستگاه قضا جدیت لازم برای برخورد با متخلفان وجود دارد اما بهدلیل انباشت پروندهها در دستگاه قضایی سیر رسیدگی به پروندهها مدت زمان زیادی را به خود اختصاص میدهد.
جلالی با ابراز اینکه برای هرگونه بهره برداری از جنگلها باید مجوزهای لازم اتخاذ شود، تصریح کرد: اواخر سال 92 در دولت مصوبهای مطرح شد مبنی بر اینکه بهره برداری از جنگلهای شمال فقط از درختان آسیب دیده، شکسته، افتاده و آفتزده صورت گیرد.
افزایش 10برابری جرائم جنگلخواری در لایحه جدید دولت
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور با انتقاد از اینکه مجازاتهای حال حاضر در حوزه منابع طبیعی بازدارنده نیست، تصریح کرد: در لایحه جدید دولت جرایم تخریب منابع طبیعی حدوداً 10برابر شده است.
جلالی در تشریح لایحه دولت برای افزایش مجازات تخریب کنندگان منابع طبیعی گفت: پس از بیانات مقام معظم رهبری در اسفند سال گذشته، سازمان جنگلها بررسیهای بسیاری را در زمینه کاستیهای مربوط به قوانین منابع طبیعی انجام داد و لایحهای تحت عنوان ارتقاءی حفاظت و تقویت ساختار و فرهنگ منابع طبیعی آماده کرد که این لایحه در حال حاضر در کمیسیونهای دولت درحال بررسی است.
وی با اشاره به اینکه رویکرد سازمان جنگلها در بخش حفاظت از منابع طبیعی استفاده از مشارکت مردمی است، گفت: شعار منابع طبیعی با مردم و برای مردم در این لایحه مطرح شده و تقریباً سازمان جنگلها به این موضوع در لایحه توجه کرده است.
تأکید بر توسعه جنگلها با مشارکت مردمی
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور با بیان اینکه در کشورهای اروپایی بهدلیل درنظرگرفتن مجازاتهای سنگین برای متخلفان منابع طبیعی کسی جرأت تخریب منابع طبیعی را ندارد، تصریح کرد: در لایحه مربوطه سازمان جنگلها بازنگری در مجازاتهای این بخش را مورد توجه قرار دادیم و درصورت هرگونه آسیب به گونههای مختلف و درختچهها و همچنین برداشت بدون مجوز از سطح خاک و اقدامات منجر به زمین خواری متخلف باید مجازات سنگینی را متحمل شود.
جلالی با تأکید بر اینکه در این لایحه به کمبودهای حفاظتی از منابع طبیعی بسیار توجه شده است، افزود: البته توسعه جنگلها نیز باید با مشارکت مردم صورت گیرد، بنابراین در سال گذشته 50هزار هکتار و در سال جاری نیز 100هزار هتکار توسعه جنگل از سوی سازمان جنگلها با مشارکت مردم انجام شده است؛ البته برای هرهکتار توسعه جنگل بدون مشارکت مردمی باید حداقل 5میلیون تومان هزینه کرد که با مشارکت مردم هزینهها کاهش پیدا میکند.
وی با توجه به ارزشمند بودن خاک کشور، گفت: خاک جنگلهای ایران از سرمایههای اصلی و جزو منابع پایه کشوراست، بنابراین اکثر کشورهای حوزه خلیج فارس بهدلیل نداشتن خاک مناسب خواهان استفاده از خاک ایران هستند اما از آنجا که صادرات انواع خاک به سایر کشورها ممنوع است باید در مبادی ورودی و خروجی حفاظتها بهدرستی صورت گیرد؛ البته هم اکنون کنترلها در جهت جلوگیری از قاچاق خاک در سطح وسیع انجام میشود.
وی با یادآوری بهرهمند بودن ایران از انواع خاک مرغوب مرتعی، جنگلی، زراعی ادامه داد: خاکها از سرمایههای اصلی و منابع پایه کشور هستند و اجازه صادرات و خروج هیچ نو ع خاکی از کشور وجود ندارد.
رئیس سازمان جنگلها با ابراز اینکه کشورهای حوزه خلیح فارس بهدلیل قرار گرفتن در منطقهای خاص خاک زراعی ندارند، افزود: اگر اجازه صادرات خاک ایران به این کشورها داده شود خسارات غیرقابل جبرانی به کشور وارد خواهد شد به همین دلیل بر اساس قوانین کشور صادرات هر نوع خاکی از کشور ممنوع است، البته امکان دارد در برخی شرایط قاچاقی در سطح محدود صورت گیرد اما از مبادی رسمی امکانپذیر نیست بلکه گاهی بهوسیله لنجی مقداری خاک از سواحل جنوبی کشور قاچاق میشود که با آن هم برخورد صورت میگیرد.
جلالی با تذکر نسبت به اینکه برای جلوگیری از قاچاق خاک باید مبادی ورودی و خروجی بهشدت کنترل شود، تصریح کرد: گاهی در خبرها شنیده میشود که محمولههایی از خاک بهمقصد قطر یا سایر کشورها از ایران خارج شده؛ البته در پی برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال که قرار است در قطر برگزار شود گفته میشود مقامات این کشور برای ایجاد فضای سبز بهدنبال خاک ایران، عراق و سایر کشورها هستند.
وی افزود: در این زمینه مراجعات بسیاری هم به ما داشتند اما ما جواب رد دادیم و گفتیم که صادرات خاک از ایران ممنوع است.
ضرورت اجرای کلیه طرحها با ارزیابی زیستمحیطی
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور درباره ضرورت درنظرگرفتن پیوستهای زیستمحیطی برای احداث سد شفارود، گفت: بهطور حتم اجرای تمامی پروژهها در حوزههای مختلف باید با ارزیابی زیستمحیطی صورت گیرد که به این موضوع در برنامههای مختلف توسعه نیز تأکید شده است.
وی افزود: در دولت گذشته برای ایجاد سد شفارود توافقاتی میان وزیر وقت جهاد کشارزی، وزیر نیرو و سازمان محیط زیست انجام گرفت و در مرحله اول دولت سرمایه گذاریهای بسیاری برای آب آشامیدنی و توسعه کشاورزی ناشی از احداث این سد صورت داد، بنابراین براساس طرح اولیه گفته شد که 400 هکتار از جنگلهای منطقه پشت دریاچه مدفون میشود که این موضوع مورد اعتراض سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها قرار گرفت، زیرا این تخریب از جنگلهای هیرکانی غیرقابل جبران است.
جلالی تأکید کرد: در قانون اساسی نیز به این نکته اشاره شده که انجام هرگونه اقدام در عرصههای محیط زیستی درصورت غیر قابل جبران بودن ممنوع است، از این رو با تلاشهای صورت گرفته سطح دریاچه تا حدودی کاهش پیدا کرد و درحال حاضر دفن 400 هکتار جنگل پشت سد به 90 هکتار برای تأمین آب شرب رسیده است؛ البته دولت باید در مواقع اضطراری اولویتها در مسائل محیط زیستی را مورد توجه قرار دهد.
وی با بیان اینکه اکثر تخریبهای منابع طبیعی برای اجرای طرحهای عمرانی صورت گرفته است، تصریح کرد: البته دستگاههای مربوطه باید خسارتهای ناشی از تخریبهای منابع طبیعی را جبران کنند زیرا بهطور حتم قطع یک درخت هم برای همه مردم جامعه مشکل آفرین است.
کاهش 4هزار هکتار از سطح باغهای پایتخت در طول 3 دهه گذشته
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور درخصوص ضرورت حفظ کاربری اراضی در شهرها، گفت: حفظ کاربری اراضی و باغات در شهرهای بزرگ از سیاستهای مورد توجه دولت است، اما متأسفانه بارها از سوی افراد تأکید شده که درآمد حاصل از ساخت و سازها در شهرها قابل مقایسه با درآمد حاصل از حفظ باغها نیست، به همین دلیل تخریب باغها و منابع طبیعی طی چند سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور با تأکید بر درنظرگرفتن راهکاری مؤثر در جهت حفظ باغها، تصریح کرد: براساس آخرین آمار شورای شهر تهران طی 3 دهه گذشته حدود 4هزار هکتار از سطح باغها و فضای سبز پایتخت کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: سازمان پارکها و فضای سبز شهری افزایش فضای سبز را بهخوبی مدنظر قرار داده است؛ اما باید تأکید کرد که حوزه کاری سازمان منابع طبیعی خارج از محدوده شهرها است و این سازمان در داخل شهرها بهصورت مصداقی در حفظ باغها حضور ندارد.
تحقیق و تفحص به تقویت سازمان جنگلها کمک میکند
جلالی درخصوص طرح تحقیق و تفحص از سازمان جنگلها و مراتع کشور درمجلس، گفت: فرآیند کار تحقیق و تفحص بیانگر آن است که نارسایی در زمینه ابعاد مختلف منابع طبیعی وجود داشته و این امری طبیعی و ضروری است، البته مدیریت مجموعه جنگلها و مراتع کشور حاکمیتی و فرابخشی است.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور با ابراز اینکه بهلحاظ حفاظت، احیا، توسعه و بهرهبرداری از جنگلها نارساییهای شدیدی وجود دارد، افزود: امیدواریم این تحقیق و تفحص بتواند در تقویت سازمان جنگلها و مراتع کشور مؤثر باشد.
وی با اعلام اینکه در اکثر کشورهای دنیا برای هر 3 هکتار منابع طبیعی یک محافظ وجود دارد، گفت: این درحالی است که در کشورمان برای هر 13هزار هکتار یک محافظ مشغول به کار است، بنابراین بهطور حتم نتایج تحقیق و تفحص به تقویت سازمان جنگلها کمک میکند.
جلالی ادامه داد: درحال حاضر چالشهایی مانند تغییر اقلیم، گرم شدن کره زمین و کمبود آب شیرین سلامت جنگلها و منابع طبیعی را تهدید میکند.
وی افزود: همه کشورها باید به حفظ منابع طبیعی کمک کنند، هرچند که متأسفانه در قرنهای گذشته سطح جنگلهای جهان از 8میلیارد هکتار به 4میلیارد هکتار کاهش پیدا کرده است؛ ازاینرو موارد اینچنینی و افزایش مصرف سوختهای فسیلی و افزایش تولید گاز کربنیک تعادل اکوسیستم را در جهان بر هم زده است.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور با بیان اینکه افزایش غلظت گازهای گلخانهای موجب گرم شدن کره زمین شده است، گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده در 50 سال اخیر کل کره زمین 8/. درجه سانتیگراد گرم شده که بهلحاظ وجود جمهوری اسلامی ایران روی کمربند خشک جهان دمای کشورمان 1.1 درجه افزایش پیدا کرده است.
انتهای پیام//*
کد مطلب: 422601
آدرس مطلب: https://www.estalpress.ir/news/422601/قطر-خواستار-خرید-خاک-ایران-میزبانی-جام-جهانی-۲۰۲۲