بهار95 در هندوستان کوچک/ شهرستان سرباز هدف گردشگری کشور
22 اسفند 1394 ساعت 0:56
برای اینکه در روزهای شاد و متفاوت عید نوروز، جاهای جدید را ببینید و علاوه بر لذت بردن از طبیعت، آثار باستانی و مکان های دیدنی با فرهنگ های تازه هم آشنا بشوید،بهتر است به هندوستان کوچک هم سری بزنید.
به گزارش پاپایا؛ وبلاگ سرباز بلاگ نوشت:تعطیلات نوروز، فرصت مناسبی برای پرداختن به فعالیت هایی است که در ایام دیگر سال، کمتر فرصت رسیدگی به آنها برای افراد مهیا می شود. در این ایام، یکی از فعالیت هایی که در کنار سایر اعضای خانواده به خوبی می توان از آن لذت برد، سفر کردن است.
آمار بالای مسافرین نوروزی در هر سال نیز، نشان دهنده ی اهمیت این موضوع در برنامه ی نوروزی ایرانیان است؛ به طوری که در سال های اخیر، رفتن به سفر تبدیل به سنتی در میان بسیاری از ما شده و اگر در تمام تعطیلات نوروز در خانه بمانیم، گویی چیزی را از دست داده ایم.
از آنجا که هدف اصلی سفر، کناره گیری از روزمرگی و دیدن جاهای تازه و لذت بردن از زیبایی طبیعت و در نتیجه رسیدن به نوعی آرامش و به در کردن خستگی یک سال کاری است، بنابراین انتخاب مقصد سفر از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این انتخاب باید به گونه ای صورت بگیرد که ما را به اهدافی که از رفتن به سفر داشته ایم، برساند.
در بسیاری از موارد اما، ما با انتخاب ناآگاهانه ی مقصد خود، نه تنها به آرامش مورد نظر دست نمی یابیم، بلکه تنها از دل یک شهر شلوغ و آلوده به دل شرایط مشابهی می رویم، از شلوغی بیش از حد شهرها و جاده ها به ستوه می آییم، و دائما از گرانی زیاد و بالا رفتن مخارج گله می کنیم.
همچنین اگر قصد سفر از طریق تورها و آژانس های مسافرتی را داشته باشید، به خوبی متوجه می شوید که هزینه ی سفر با این تورها (به خصوص در مورد برخی از شهرها و مقاصد خاص و پرطرفدار) در ایام نوروز به حداکثر خود می رسد و در بسیاری از موارد مقرون به صرفه نیست، چرا که در سایر روزهای سال می توانید با پرداخت هزینه ای کمتر، از امکانات مسافرتی به مراتب بهتر و با کیفیت تری برخوردار شوید. باید بدانیم که سفر کردن، فعالیتی است که آداب و قوانین خاص خود را دارد. اما متاسفانه بسیاری از ما، بدون اندیشیدن در این باره، سفر خود را آغاز می کنیم و نتیجه ی آن نیز، شلوغی و گرانی بیش از حد و بی مورد بعضی از شهرها و جاذبه های گردشگری و تفریحگاه ها در ایام نوروز (و حتی در مواردی آسیب رسیدن به آنها) است. بنابراین فکر کردن درباره ی مقصد سفر و تحقیق درباره ی آن، ضروری بوده و به منزله ی اولین قدم برای داشتن سفری خوب و به یادماندنی است.
در شهرستان سرباز در استان سیستان و بلوچستان، جاذبه گردشگری و تاریخی به قدری زیاد است که توان ما را یارای این نیست که تمام این مناطق را در یک نوشته بیاوریم، اما با توجه به نزدیکی به تعطیلات سال نو 1395، اگر هنوز گزینه مناسب برای سفر تعطیلات عید نوروز خود را انتخاب نکرده اید تصاویر تعدادی از مناطق و جاذبه های گردشگری شهرستان سرباز جمع آوری و جهت تسهیل انتخاب مسافران نوروزی معرفی می گردد.
برای اینکه در روزهای شاد و متفاوت عید نوروز، جاهای جدید را ببینید و علاوه بر لذت بردن از طبیعت، آثار باستانی و مکان های دیدنی با فرهنگ های تازه هم آشنا بشوید،بهتر است به هندوستان کوچک هم سری بزنید.
شهرستان سرباز به مرکزیت شهر راسک در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع است. این شهرستان از شمال به شهرستان زابلی و ایرانشهر و از طرف شرق به کشور پاکستان با حدود ۱۲۰ کیلومتر مرز مشترک، ازجنوب به شهرستان چابهار و از غرب به نیکشهر محدود میشود.
این شهرستان دارای هشت هزار و ۵۹۴ کیلومتر مربع وسعت است و از سه شهرراسک، سرباز و پیشین تشکیل شده و جمعیت آن بالغ بر ۱۷۶ هزار نفر است.
از مجموع این جمعیت ۲۱ هزار نفر ساکن در نقاط شهری و ۱۵۵ هزار نفر در مناطق روستایی زندگی میکنند. آب و هوای شهرستان سرباز متأثر از دریای عمان دارای تابستان گرم و مرطوب و زمستان معتدل و مناسب است.
تنوع آب و هوایی در منطقه باعث رشد میوههای متنوع مانند خرما، خربزه درختی، موز، کنار، انبه، چیگو، گوواواو و انواع مرکبات از قبیل لیمو، پرتقال، نارنگی میشود و به دلیل نزدیکی شرایط آب و هوای این منطقه به هندوستان به هند کوچک مشهور است.
سرباز به دلیل سرسبز بودن و وجود دره و رودخانه پرآب که زیستگاه انواع ماهیها و تمساح پوزه کوتاه ایرانی است هنوز دارای مردمانی است که اصالت و بومیبودنشان را حفظ کرده اند.
این نوع زندگی از ابزار آلات کشاورزی، هنر زرگری، آهنگری، سوزندوزی و معماری به طور کامل نمایان است و استادکاران قدیمی با تمامی رغبت و شوق هنر گذشتگان خود را که به ارث رسیده همچنان زنده نگاه داشته اند و این جوشیده دل وجود زنان و مردانی است که با تحمل سختیها همچنان امیدوارانه به سوی افقی روشن گام مینهند.
معماری سنتی و پلکانی بافت روستایی خانههایشان در گذر این مسیر خستگی را از تن مسافران میزداید و آرامش وصف ناپذیری به او دست میدهد ضمن اینکه تزئینات خاصی با اشکال متنوع بر روی نماهای خارجی خانهها دیده میشود.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
سابقه تاریخی سرباز با توجه به انجام مطالعات بررسی و شناسایی در شهرستان، مربوط به محوطههای باستانی کشاری و انگوری است که قدمت آنها به هزاره چهارم تا ابتدای هزاره سوم پیش از میلاد مسیح مربوط میشود و در دوران ساسانیان یکی از مراکز مهم حکومتی بلوچستان بوده است.
شواهد تاریخی این شهرستان نشان میدهد که در دوران اسلامی نیز مورد توجه حکام محلی قرار گرفته و در ۴۰۰ سال اخیر یکی از مراکز حکم فرمانی خوانین بلوچستان بوده است.
از معروفترین اسطورههای منطقه میتوان به “مهرک” که از قدیمیترین داستانهای واقعی که کم کم تبدیل به اسطوره شده، اشاره کرد.
لازم به ذکر است مدفن میروک در حال حاضر در روستای پیردان است و در خصوص وجه تسمیه سرباز در کتاب فرهنگ جغرافیایی منطقه آمده است وجه تسمیه این مرکز (سرباز) به دلیل نام قلعه قدیمی آن است که از ابتدا معروف به سرباز بوده است.
قلعه سرباز
این قلعه از شاخص ترین بناهای تاریخی در جنوب استان و واقع در شهر سرباز است که فاصله آن از مرکز شهرستان ۷۶ کیلومتر است.
این که قلعه مذکور در اوایل دوران اسلامی پس از تسلط اعراب بر منطقه مکران ساخته شده، قطعی است.
قلعه سرباز تا مدتها در اختیار اعراب بوده و سپس توسط حکومتهای ایرانی اداره شده است. در اواخر دوره قاجاریه که خوانین محلی قدرت را در دست گرفتند، طایفه“بار کزایی” بر این مناطق حکومت میکرده اند. “بهرام خان بار کزائی” در اوایل حکومت خود این قلعه را محل حکمرانی خود قرار میدهد در حال حاضر این قلعه نسبت به سایر قلعهها منسجمتر بوده و ماندگاری بهتری داشته است و در دوران قاجار از بنا استفاده نظامیمیشده است.
بنای یاد شده یک طبقه بوده و ورودی آن دالانی با سقف گنبدی داشته و فضاهایی مثل مطبخ، دستشویی و اسطبل در آن وجود دارد. داخل قلعه تنها مقر سکونت مامورین و خان بود و بقیه افراد در مناطقی نزدیک قلعه میزیستند.
.
.
.
«ترند» روستای شگفتانگیز با معماری سنگی(دیدنیها)
روستای ترند به دلیل معماری سنگیاش، به عنوان مکانی شبیه معماری دوره رنسانس میشناسند. روستایی در شهرستان سرباز که خانههایش سرتا سر با سنگ پوشیده شده است.
این روستا به لحاظ کار و استفاده از مصالح بومی و محلی به خصوص مصالح سنگی منحصر به فرد است و کاربرد سنگ به صورت یک مصالح عام و متعارف در چهره و سیمای روستا خودنمایی میکند.
کاربرد سنگ نه تنها در پی، بلکه در قسمت اعظم بناها در ساخت دیوارهای باربر و دیوارهای محوطه و حیاطها مورد استفاده قرار گرفته و بیشتر سنگ لاشه است که توسط ملات گل کار شده و پهنای این دیوارهای سنگی در طبقه همکف به یک متر هم میرسد و تنها عامل اتصال در دیوارهای سنگی نیز استفاده از تیرهای چوبی است.
سنگ، سنگ لاشه، سنگ مالون، خشت و آجر انواع مصالح متعارف ساختمانی در ابنیه روستای ورکانه است کاربرد سنگ در روستا به علت فراوانی این عنصر در روستا و سختی و مقاومت آن در برابر تغییرات جوی و همچنین کمبود آجر و خشت در منطقه بوده است.
.
وجودانتظام درشکل گیری فضاهای مسکونی ،ارتباط منطقی بین آنها،همگونی بامحیط اطراف وهمچنین تلفیق وتطبیق بانخلستان وباغات سرسبز منطقه، آدمی راناخودآگاه به محض ورودمجذوب زیبایی های طبیعی ،بکر بامعماری غالبا سنگی خودش می کند .
درحقیقت انسان باقدم زدن درکوچه وگذرهای این روستا بدوراززندگی پرازهیاهو وماشینی امروزی درمواجهه بااین فضای کاملا سنتی بامعماری اصیل حاصل اندیشه ،ذوق وخلاقیت معماران قدیم منطقه احساسی متفاوت وپنجره روبه گذشته های دوردست برای اومی گشاید.
این روستا که باحداقل امکانات با استفاده ازمصالح محلی وبوم آورد ازقبیل چوب ،گل خام وسنگ بابیشترین بهره وری آثاری چنان زیباخلق کننددرودبه ساکنان بافرهنگ که حافظان واقعی این ارزش هاوسبک ها هستند .
درجواراین روستا دره ای باچشمه دایمی وپرآب درکنارنخلستان وباغات دیده می شود جالبتراینکه باتوجه به تنوع آب هوایی درشهرستان واستقراراین روستا درارتفاعات واقلیم معتدل وکوهستانی میوه های ازقبیل پسته ،آنار،زردآلوو…به عمل می آید.
اماهرچه به سمت جنوب شهرستان آب وهوایی متفاوت وانواع میوه های گرمسیری ازقبیل انبه ،موز،گوواوا،چیکووسیتاپل و…به عمل می آید .که این مهم ،ازجذابیت های ویژه منطقه درحوزه گردشگری سرباز،سرزمین دره ها ونگاره ها به شمامی رود.
برهمین اساس باحضورفرماندارودیگرمسولین شهرستان وبخش ومتعاقب آن حضور کارشناسان دفترفنی اداره کل میراث فرهنگی ،صنایع دستی وگردشکری استان در دو روزگذشته دراین روستا اراده لازم جهت ایجاد زیرساخت های توسعه ای خصوصابهره مندی مردم وگردشگران ازراه دسترسی مناسب ، مطالعه وثبت بافت روستا جز بافت های با ارزش روستایی وجود دارد.
روستای فیروز آباد که نگین سرباز
دهستان فیروز آبادبین ۲۶درجه و۱۶ دقیقه عرض شمالی وبین ۶۱درجه ۲۵ دقیقه طول شرقی قراردارد .دهستان فیروز آباد در محور ایرانشهر به چابهار در۵ کیلومتری مرکز شهرستان سرباز شهر راسک قرار دارد. آب و هوای این دهستان گرم و خشک وهمراه با در صد کمی از رطوبت است که اکثر ماههای سال گرم می باشد و در حاشیه رود خانه سرباز واقع شده است .سرچشمه این رودخانه از رودخانه های گویمرک و هنسانوچ ، پشام کور، سرکورمی باشد.
دهستان فیروز آباد در شهرستان سرباز که به عنوان یکی از دهستانهای بزرگ و مهم است دارای بافت تاریخی با ارزش و نوع معماری بومی و سنتی منحصر در استان بوده و از لحاظ استراتزیک، مرکز ی مهم و شاهراهی بوده که قسمتهای دیگر منطقه را به کشورهای همجوار ارتباط می داده و در گذشته به لحاظ وجود قلعه قدیمی از اهمیت بسزایی بر خوردار بوده است. مساحت کل دهستان فیروزآباد۱۷۰ هکتار می باشد و جمعیت آن ۴۵۰۰نفر می باشد.
۳-وجه تسمیه روستا
به گفته بعضی از قدما در ادوار گذشته شخصی بنام فیروز به این منطقه سفر کرده و بمنظور آبادانی روستا و هدایت آب از رودخانه به مزارع پایین دست اقدام به حفر تونلی به طول ۵۰ متر در دل کوه نموده است این روستا در گذشته مرکز حکمرانی بوده و بر مناطق دیگر مرکزیت داشته است و به عنوان شاهراهی، که مناطق داخلی ایران را به نواحی و تمدنهای دیگر اتصال داده است و قلعه فیروز آباد به نام آن شخص مشهور است بر اساس تحقیقات به عمل آمده از منابع محلی قدمت قلعه به اوایل اسلام بر می گردد.در محدوده این روستا دو منطقه به نام های پالاسک(به گفته قدما زمانی انگلیسها در این مکان مستقر و به همین سبب به پالاسک مشهور بوده ودر حال حاضر نام شهری است در لندن )و ازبانک (بعضی ها معتقدند در این محل زمانی ازبک ها زندگی می کردند به همین دلیل محلیان نام ازبانک رابه آن نهاده اند ) وجود دارد
مهمترین جاذبه های تاریخی وگردشگری دهستان فیروز آباد :
۱-بافت تاریخی و با ارزش سنتی با ترئینات خاص
۲-وجود محوطه ،قلعه تاریخی فیروز آباد و قبرستان قدیمی
۳- وجود کوه سوبتگ (سوراخ ایجاد شده در دل کوه به جهت ورود آب وهدایت به مزارع اطراف)
۴-وجود تمساح پوزه کوتاه ایرانی منحصر به فرد بقایای باقیمانده از دوره کروکودیلها در رودخانه و در حاشیه دهستان فیروز آباد
۵-وجود نخلستانها ،باغات مرکبات و میوه های گرمسیری متنوع شامل انبه ،موز ،خربزه در ختی یا پاپایا،چیکو وغیره
۶- وجودچشم اندازهای متنوع دیدنی وگردشگری در حاشیه رود خانه سرباز
.
.
.
.
"سرباز" زیستگاه گاندو ، مکانی جذاب و دیدنی
منطقه باهوکلات شهرستان سرباز زیستگاه عمده تمساح نادر پوزه کوتاه بلوچستان است، این جانور باقیمانده راسته کروکودیل ها که خود خزندگانی بوده اند که 225 تا 265 میلیون سال قبل می زیسته اند است.
گاندو یا تمساح پوزه کوتاه ایرانی تنها گونه از راسته تمساح ها در ایران است که پهن ترین پوزه را در مقایسه با سایر تمساح ها دارد.
یکی از ویژگیهای مهم گاندو پاهای قوی آن است، شاید برای همین علت است که می تواند تا خانه های مردم روستا برود هرچند دلیل معمول آن وجود سیلاب های فصلی و انتقال گاندوها به نزدیکی خانه ها است.
گاندو جانوری بسیار خجالتی، محتاط و ترسو است و به سختی می توان آن را مشاهده کرد حداکثر طول آنها چهار تا پنج متر است ولی با طول کمتر و بیشتر نیز دیده می شوند و غذای اصلی شان به طور عمده ماهی، لاک پشت، پرندگان آبزی و لاشخورها است.
کروکودیلها یا به گویش محلی گاندو از هندوستان، سیلان تا پاکستان غربی و بلوچستان جنوبی پراکنده اند و رودخانه سرباز غربی ترین نقطه انتشار کروکودیل در آسیاست و دارای ارزش توام ملی و بین المللی است.
.
.
.
همچنین از دیگر جاذبه های گردشگری شاخص سرباز می توان به دره های سرسبز کریم آباد، دورک، بندان، گتان، سامگان وکزور، سد آشار، آبشار گراوانیگ، منطقه و دره کوه روک با آبشار دیدنی، درخت های کهنسال کنار نوت ودپکور، درخت قدیمی انجیر معابد یا مکر زن در پارود، غار قدیمی کزور، نخلستان و مزارع سنگ مسجد، مساجد دز، انزا، علی آباد و پیشین، سنگ نگاره های پیردان، سوبتگ کوه فیروز آباد، روستاهای گردشگری پیردان و لهاباد، محوطه برکه سالونکان (دامادان )، کوههای گردو، پسکوه، تگردکوه و کوه نیل گوران سری اشاره کرد.
سوزن دوزی، زیورآلات سنتی، منبت کاری، ساخت ابزار آلات موسیقی، آهنگری، سفالگری، گلیم بافی، سکه دوزی و شال بافی ازمهمترین هنرهای صنایع دستی مردم این دیار است.
تاکنون آثار زیادی در زمینه مختلف تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی شامل قلعه ها، محوطه ها، تپه ها، بناهای قدیمی باارزش، بافت های قدیمی ، آرامگاه، مساجد تاریخی، سنگ نگاره در این شهرستان به ثبت رسیده است.
در این شهرستان روستاهای هدف گردشگری زیبایی همچون روستای فیروز آباد، روستای پتان، روستای پشامگ و روستای گورناگان واقع شده که با آثار دیدنی خود هر بینده ای را مجذوب می کنند.
راسک مرکز شهرستان سرباز در 498 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان واقع شده است.
.
.
.
.
کد مطلب: 423188
آدرس مطلب: https://www.estalpress.ir/news/423188/بهار95-هندوستان-کوچک-شهرستان-سرباز-هدف-گردشگری-کشور