افشاگری روزنامه دولتی علیه محیط زیست/ تالاب بین المللی" هامون" کاملا خشک شد!

24 شهريور 1395 ساعت 17:26

یکی از مدیران سازمان جنگل ها و مراتع با انتشار تصاویر ماهواره‌ای مربوط به هامون خبر از خشکی این تالاب داد و گفت: به جز سیلاب پشت دیوار مرزی که از خاک افغانستان در بهار امسال وارد ایران شده عملاً هیچ آب دیگری به عنوان حقابه تا آن زمان به تالاب سرازیر نشده است.


به گزارش پاپایا، روزنامه دولتی ایران در مطلبی پرده از خشک شدن تالاب های کشور بالاخص تالاب هامون برداشت و اعلام کرد: مسئولان سازمان محیط زیست از ابتدای سال تاکنون بارها مدعی تأمین حقابه و بهبود اوضاع تالاب هامون شده‌اند اما 2 ماه پیش وقتی طوفان شدید شن شهرهای زابل، زهک، هیرمند و بسیاری از مناطق سیستان را درنوردید و راه ارتباطی بیش از 300 روستا را قطع کرد، رئیس سازمان محیط زیست به فاصله یک روز بعد از طوفان، از آبدار شدن تالاب هامون خبر داد!
در ادامه این مطلب آمده بود که یکی از مدیران سازمان جنگل‌ها و مراتع با انتشار تصاویر ماهواره‌ای مربوط به هامون در گفت‌و‌گو با « روزنامه دولتی ایران » از خشک بودن 86 درصد این تالاب خبر داده و آب موجود در 14 درصد مابقی تالاب را تنها رطوبت سطحی نامیده است. 86 درصد تالاب هامون خشک شد این مقام مسئول حتی مدعی شد به جز سیلاب پشت دیوار مرزی که از خاک افغانستان در بهار امسال وارد ایران شده عملاً هیچ آب دیگری به عنوان حقابه تا آن زمان به تالاب سرازیر نشده است. حالا اما حقیقت تلخ بی‌آب بودن تالاب‌های کشور و تخصیص نیافتن حقابه‌های تالاب‌ها توسط وزارت نیرو - آن هم به رغم مصوبه هیأت دولت در سال 93- از هامون و بختگان و پریشان و جازموریان گرفته تا شادگان و هورالعظیم، با طوفان‌های عظیم شن، تلفات شدید آبزیان و ماهی‌ها، هجوم انواع آفات و ملخ‌ها و آتش سوزی‌های پی در پی در بستر خشکیده تالاب‌ها به ویژه در هورالعظیم و هامون در ماه‌های اخیر به منصه ظهور رسیده است. تنها در یک مورد سازمان آب منطقه خوزستان اقدام به تأمین بخشی از حقابه هورالعظیم کرد که این آب نیز به دفعات توسط شرکت نفت مسدود شد تا به تالاب نرسد و امروز موج عظیمی از مرگ و میر در این تالاب اتفاق افتاده است به طوری که گزارش جدید و مصور خبرنگار« ایران» از تالاب هورالعظیم حاکی است گستره تلفات آبزیان به 25 کیلومتری محل اول مرگ و میر یعنی در شمال تالاب هم رسیده و ماهی‌ها همچنان می‌میرند.

تلفات ماهی ها در تالاب هامون جوسازی است افشاگری این روزنامه دولتی در حالیست که چندی پیش سعید محمودی، مدیرکل محیط ‌زیست سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با روزنامه جام‌جم تلفات ماهی‌ها در تالاب هامون را «جوسازی» دانسته و گفته بود: «در پی بارش‌های خوب اخیر در افغانستان و دشت سیستان، آب از روز پنجشنبه و از سمت شمال و از محل فراه رود، وارد استان و تالاب هامون شده است و با ورود آب به تالاب در همین زمان کوتاه شاهد ورود پرندگان به تالاب هامون نیز هستیم که نشان از ظرفیت و جایگاه زیست‌محیطی این تالاب بین‌المللی دارد.» وی گفته بود که هیچ فاجعه زیست‌محیطی در هامون رخ نداده و حال تالاب هامون بسیار خوب است. اظهارات مدیرکل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان واکنش‌ امام جمعه شهرستان علی‌اکبر در همجوار تالاب هامون را به همراه داشت.

تبلیغات متولیان محیط زیست از بهبود شرایط تالاب هامون سبب بی توجهی رسانه ها به این منطقه شد حجت‌الاسلام‌والمسلمین اشرفیان با اشاره‌ مستقیم به اظهارات مدیرکل محیط‌ زیست، گفت: «آقای مدیرکل دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس (ع)؟ چرا واقعیت به این واضحی را انکار می‌کنید؟ بیایید از نزدیک ببینید چه بر سر تالاب هامون و مردم حاشیه آن آمده، تالابی که امروز تبدیل به یک بیابان و گورستان ماهی خشک شده و شما به جای پذیرفتن این واقعیت و حل آن فرافکنی می‌کنید و از نجابت مردم سوءاستفاده می‌کنید؟ مگر قرار نبود بعد از ثبت جهانی تالاب حقابه آن گرفته شود؟» ادعای مدیر کل محیط زیست تنها به انتقاد ائمه جمعه سیستان خاتمه نیافت و پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون وابسته به دانشگاه زابل، با انتشار نتایج بررسی خود خبر از خشک شدن تالاب خبر داد. نتایج تصاویر نشان می‌دهد که 20 میلیون مترمکعب آبی که اواخر مرداد امسال به منطقه کوچک گردشگری «کوه خواجه» در تالاب هامون رهاسازی شده است، حتی یک ماه نیز دوام نیاورده است. با خشک شدن تالاب بین‌المللی هامون در هفته‌های اخیر، بیش از دو میلیون ماهی و بچه ماهی در آن تلف شده و یک فاجعه زیست‌ محیطی در جنوب شرق کشور رقم خورده که متأسفانه در پی تبلیغات متولیان محیط زیست از بهبود شرایط تالاب هامون، این امر با بی‌توجهی رسانه‌های کشور در چند ماه گذشته مواجه شده است.

مقصر دولت قبل است علی ای حال گویا صحبت های مسئولان محیط زیست از حال خوش هامون پایانی ندارد و بار دیگر معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست توپ خشکی تالاب هامون را در زمین دولت قبل انداخت و گفت: دایک‎های مرزی که در تالاب هامون به دلیل مسائل امنیتی در دولت قبل در مبادی ورودی تالاب هامون نصب شده بود، عامل اصلی خشک‎شدن این تالاب است. وی در صبحانه خبری که به مناسبت روز خبرنگار در سازمان محیط زیست برگزار شد، درباره خشک شدن تالاب هامون گفت: خوشبختانه در حال حاضر با ریشه‌یابی این موضوع -اگر چه حدود دو سال از ابتدای دولت یازدهم طول کشید- و برداشتن دایک‌های مرزی، جریان آب وارد تالاب هامون شده و در حال حاضر پر آب است.

ورود اندیشکده شورای آتلانتیک به بحران زیست محیطی دریاچه هامون با این حال افشای عملکرد محیط زیست کشور توسط یک روزنامه دولتی نشان می دهد که وضعیت تالاب های کشور وضعیت مناسبی نداشته است که حتی روزنامه های دولتی نیز اقدام به انتقاد از آن کرده اند.  حال  با این شرایط در روزگاری که مسئولین و کارشناسان ایرانی از توجه کافی و شایسته به تالاب هامون و خسارت‌های متوجه آن غافل هستند، هفته گذشته اندیشکده شورای آتلانتیک واشنگتن در رابطه با بحران زیست محیطی دریاچه هامون ایران یک نشست تخصصی برگزار و در آن اقدام به بررسی همه جانبه مشکلات این منطقه از کشور ایران کرد. انتهای پیام/ منبع:عصرهامون


کد مطلب: 424916

آدرس مطلب: https://www.estalpress.ir/news/424916/افشاگری-روزنامه-دولتی-علیه-محیط-زیست-تالاب-بین-المللی-هامون-کاملا-خشک

استال پرس
  https://www.estalpress.ir