سیستان و بلوچستان صدر نشین آثار ملی کشور/ آسباد سیستان و سنگ نگاره بلوچستان در لیست جهانی شدن

15 آذر 1395 ساعت 10:01

" سیستان و بلوچستان" با داشتن نادرترین شهر های تاریخی و محوطه باستانی، مناره ها و کوه های مریخی به عنوان بهشت باستان شناسان به شمار می رود.


به گزارش پاپایا؛ به نقل از عصرهامون، سیستان و بلوچستان یا هندوستان کوچک ایران به دلیل زیبایی های طبیعی و تاریخی بی نظیر، زادگاه خورشید، کوه های مینیاتوری و انواع میوه های استوایی و گرم سیری هر ساله شماری از گردشگران و باستان شناسان را برای دیدن جاذبه های تاریخی و طبیعی به خود می کشاند.
علی رغم ثبت 1800 اثر ملی در کارنامه سیستان و بلوچستان و قابلیت جهانی شدن بسیاری از آثار این استان اما تا کنون تنها 2 اثر از آثار این استان ثبت جهانی شده اند.
  5 اثر سیستان و بلوچستان در لیست گزینه های آثار جهانی به گفته محمد رضا سندگل مدیر روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان: تا کنون 2 اثر شهر سوخته و بیابان لوت از سیستان و بلوچستان ثبت جهانی شده اند. وی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصرهامون، اظهار داشت: آسباد سیستان، کوه خواجه زابل، سنگ نگاره سراوان، قنات ناهوک سراوان و نیکشهردر لیست گزینه های ثبت آثار جهانی هستند.  وی در خصوص آثار مشترک جهانی در کشور افزود: نان لواش و نوروز ایرانی که مختص همه استان های کشور است ثبت جهانی شده اند. مدیر روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تصریح کرد: قرار گرفتن در لیست آثار جهانی بر حسب اولویت های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است . سندگل بیان کرد: تا کنون 1800 اثر ملی در استان ثبت ملی شده اند که ما آثار شناسایی شده زیادی داریم و معاونت میراث فرهنگی در حال آماده سازی پرونده آن ها است. وی گفت: سال گذشته کوه تفتان جز میراث طبیعی ثبت ملی شد. سیستان زادگاه آسبادها در جهان آسبادها، قدیمی ترین آسیای بادی عمودمحور در جهان هستند که در قسمت شرق ایران ساخته شده‌اند. با توجه به اسناد تاریخی موثق، خاستگاه این آسبادها در منطقه سیستان است. آسبادها در گذشته رکن اصلی دوام و پایداری معیشت نیاکان شرق ایران بوده‌اند و همچنین نمونه بارزی از معماری سنتی ایران با رویکردی پایدار، استفاده از مصالح بوم آورد و انرژی پاک باد، به شمار می‌آیند. به دلیل ویژگی‌های خاص و منحصر به فرد آسبادها و با توجه به جنبه‌های عملکردی و زیبا شناسانه آسبادها، بررسی آن‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است. آسبادها در شرق ایران، خراسان جنوبی و رضوی و سیستان، از نظر گونه به چند دسته تقسیم می‌شوند و تنوع و گستردگی مخصوص به خود را دارند. بادهای ۱۲۰ روزه سیستان معروف ‌ترین بادهای محلی در کشور ایران است که از اوایل خردادماه تا اواخر شهریورماه در منطقه وسیعی از نواحی شرقی ایران می‌وزد. آسبادها به عنوان یکی از روش‌های تولید انرژی، شاهدی در بهره‌گیری از امکانات محیطی بوده‌اند.
  سراوان؛ نگارخانه سنگواره های ایران «دره نگاران»  مجموعه اي کم نظير از نقش و نگار کنده شده بر روي سينه سنگ ها و صخره ها  است که نظر هر بيننده اي را به خود جلب مي کند. در اين محل انبوهي از نقوش اصيل و قابل مطالعه وجود دارد که با توجه به تعداد زياد نقش و نگار آن را  از جمله باستان شناسان اعلام کرده اند که توجهي به مجموعه نقوش دره نگاران مشخص مي کند که مهاجران و مهاجمان در هزاره قبل از ميلاد مسيح به اين سرزمين وارد شده‌اند. نقوش دره نگاران که غالب آنها نقش هاي انساني و حيواني هستند به سه دوره قديم ، ميانه و جديد تقسيم مي‌شوند که دوره قديم به حدود هزاره‌هاي چهارم تا هشتم بر مي گردد، اهالي روستاي «ناهوک» سراوان از نقوشي که بر سينه اين صخره نقش بسته به نام "سنگ پير گوران" ياد مي‌کنند و اعتقاد دارند اين نقوش را غير مسلمانان (زرتشتي) در اين محل حک کردند.
  کوه خواجه مکانی شگرف در دل هامون کوه خواجه تنها عارضه طبیعی دشت سیستان با ارتفاع تقریبی 609 ‪متر از سطح دریا است که در هنگام پرآبی جزیره کوچکی را در میان دریاچه هامون شکل می ‌دهد . کوه خواجه بزرگ ترین معماری خشتی بر جای مانده از دوره " پارتیان " در منطقه سیستان قرار دارد و یکی از مهمترین آثار دوره‌ های اشکانی ، ساسانی اسلامی است این بنا تنها عارضه طبیعی مرتفع در منطقه مسطح سیستان به شمار می‌ رود و در آن کاخ ، آتشکده ، زیارتگاه خواجه مهدی و قبرستانی از دوران مختلف به یادگار مانده است . جولان قنوات تاریخی در جاذبه های گردشگری سراوان در سراوان چشمه های جوشان فراوانی وجود داشته است که پس از مدتی به قنات تبدیل شده اند. قنات شستون دارای قدمت طولانی است که به آن قنات سلیمانی هم می گویند و اولین لای روبی این قنات حدود چهار صد سال قبل انجام شده است که پس از آن سهامداران آب هر چند سال یکبار کار لای روبی را انجام می دهند.  قنات سرجو و شستون به طول پنج کیلومتر به هم متصل می شوند و حالت دو طبقه ای را به خود می گیرند که قنات سرجو در پایین و شستون در بالا قرار میگرد و نمونه این قنات در یزد هم وجود دارد. یک رشته قنات جویی هم در روستایی هوشک وجود دارد که بالا آن سفالینه کار شده و به قنات کَهن کوزه ای معروف است. انتهای پیام/


کد مطلب: 426358

آدرس مطلب: https://www.estalpress.ir/news/426358/سیستان-بلوچستان-صدر-نشین-آثار-ملی-کشور-آسباد-سنگ-نگاره-لیست-جهانی-شدن

استال پرس
  https://www.estalpress.ir