فحاشی جرمی سنگین در ترازوي قانون/ جزاي نقدي و شلاق در انتظار مرتكبين
29 آذر 1395 ساعت 7:58
با توجه به متن صریح قانون مجازات اسلامی و موادی که درخصوص توهین و فحاشی مقرر شده، اهانت به افراد جرم محسوب میشود و شخص مرتکب به مجازات شلاق و یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.
به گزارش پاپایا؛ به نقل از دادمردان؛ جرم توهین میتواند به شکل گفتار،کردار،نوشتار و حتی اشارات دست و چشم و نظایر آن باشد.بدین ترتیب اعمالی مثل آب دهان روی کسی انداختن،هل دادن تحقیرآمیز یا برداشتن خشونتآمیز کلاه یا روسری از سر شخصي محترم و پرتاب کردن آن به زمین با توجه به اینکه عرفا باعث تخفیف و تحقیر شخص است توهین کیفری محسوب می شود.
پس از توهيين و افترا فحاشي نيز از اسيب هاي جدي جامعه امروز است یک زمانی دشنام دادن و بددهانی کار انسان های لاابالی بود و کسانی که خود را شریف، مؤدب و آبرومند می دانستند حتی در بدترین شرایط نیز از کلمات نامناسب استفاده نمی کردند.
دیدگاه قرآن درباره فحش و ناسزا
خداوند در قرآن می فرماید: «معبود كسانی را كه غیر خدا را می خوانند دشنام ندهید مبادا آنها (نیز) از روی ظلم و جهل خدا را دشنام دهند، این چنین برای هر امتی عملشان را زینت دادیم سپس بازگشت آنها به سوی پروردگارشان است و آنها را از آنچه عمل می كردند آگاه می سازد.» (انعام 108)
فحاشی در قانون
فحشها در قانون مجازات ایران درجات و سطوح مختلف و متفاوتی دارند و مهمترین ناسزای جرمانگاری شده قَذْفْ است.
كه در برابر نهاد فقهی ميتوان گفت قذف فحش ناموسی است يعني نسبت دادن زنا يا لواط به شخص ديگر، زشت و ناپسندیده بودن این عمل تا جایی است که از دیرباز به عنوان یکی از حدود و در ردیف جرائمی نظیر زنا، لواط، قتل عمد و نوشیدن مشروبات الکلی قرار گرفته است و بايد گفت كه حدود جرائمی هستند که مجازات آن براساس کتاب یا سنت تعیین شده و غیرقابل تغییر است.
در حال حاضر در بیشتر نظامهای حقوقی جرمی به نام توهین و افترا پیشبینی شده است تا مردم از طریق اقامه دعوا تحت این عنوان از حیثیت خود دفاع کنند. در قانون مجازات اسلامی و در بخش تعزیرات این جرم و مجازات آن تعریف شده است.
درهمين رابطه يك كارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسي در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: با توجه به متن صریح قانون مجازات اسلامی و موادی که درخصوص توهین و فحاشی مقرر شده، اهانت به افراد جرم محسوب میشود و شخص مرتکب به مجازات شلاق و یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.
اسما دهمرده با اشاره به خد قذف در قانون ، ادامه داد: تنها گفتن فحشی که متضمن نسبت ناموسی ناروا باشد، قذف نیست بلكه مطابق قانون چنانچه افرادی نزد مراجع قضایی به عنوان شاهد زنا یا لواط دیگران حاضر شوند، اما شهادت آنها مستند به مشاهده نباشد یا تعدادشان به حدنصاب لازم برای شهادت نرسد، عمل آنها نیز قذف و مستوجب مجازات 80 ضربه شلاق خواهد بود
وي در ادامه بيان كرد: قذف محدود به گفتن فحش ناموسی نیست، نوشتن آن یا درج الکترونیک (نظیر انتشار در اینترنت یا ارسال ایمیل) نیز طبق قانون جدید مجازات اسلامی جرم شناخته شده است.
وي در رابطه با جرم افترا، افزود: افترا نسبت دادن عمل خلاف قانون و جرم به دیگران است، به نحوی که تهمتزننده نتواند آن را اثبات کند به یک ماه تا یک سال حبس یا یک تا 74 ضربه شلاق محکوم شود. بعضی از انواع فحشها و ناسزاهایی که در کوچه و خیابان رد و بدل میشود، ممکن است متضمن افترا است مثل نسبت دادن دزدي به افراد.
اين حقوقدان با بيان اينكه فحاشی و توهین به بانوان و اطفال در معابر عمومی، به صورت خاص جرمانگاری شده است، خاطر نشان كرد: مطابق قانون هر کس در اماکن عمومی یا معابر، متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد .
دهمرده تصريح كرد: توهین به برخی مقامات و اشخاص نظیر وکلای دادگستری، شهردار، روسای قوای سهگانه، معاونان رئیسجمهور و وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای نگهبان، قضات، اعضای دیوان محاسبات یا کارمندان دولتی در حین انجام وظیفه نیز به صورت خاص جرمانگاری شده و سه تا شش ماه حبس یا 50 هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی در قانون براي آن پيش بيني شده است .
وي در پايان گفت: در صورت وقوع جرم توهین، کسی که به او توهینی روا داشته شده است باید برای پیگیری موضوع و تحت تعقیب قرار دادن کسی که اقدام به توهین کرده است به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه و با ابراز دلایل خود از جمله شهادت شهود موضوع را ثابت و متهم را به مجازات قانونی محکوم کند.
انتهاي پيام/
کد مطلب: 426656
آدرس مطلب: https://www.estalpress.ir/news/426656/فحاشی-جرمی-سنگین-ترازوي-قانون-جزاي-نقدي-شلاق-انتظار-مرتكبين