گزارشی از قاچاق زندگی در سایه امن پسابرجام؛
داروهای تقلبی عامل مرگ و میر هزاران ایرانی/فراموشکاری دولت مهمترین عامل رشد قاچاق دارو در کشور
23 ارديبهشت 1396 ساعت 10:07
یک کارشناس ارشد حقوق جزا عدم توانایی دولت در کنترل قاچاق دارو و ناکارآمدی قوانین حقوقی کشور در مقابله با قاچاقچیان را از عوام افزایش این پدیده شوم دانسته که باعث مرگ هزاران بیمار در هر سال می شود.
به گزارش پاپایا، در چند سال گذشته قاچاق دارو در همه نقاط جهان به عنوان یک تجارت سیاه اما پر سود تبدیل شده است به گونه ای که بر اساس آمارهای بین المللی سود حاصل از قاچاق دارو در پنج قاره زمین به بیش از80 میلیارد یورو رسیده که این آمار و ارقام با سود حاصل از قاچاق کوکائین در سراسر دنیا برابری می کند.
براساس اعلام سازمان جهانی غذا و دارو بیش از 47 درصد این داروهای قاچاق به بازارهای کشور های جهان سوم و آسیایی سرازیر می شود و در این میان برخی سیاست های غلط دولتی و عدم حمایت از شرکت های دارو ساز داخلی باعث شده تا ایران به عنوان یکی از بهترین بازارهای هدف و سود آور برای فروش و عرضه داروهای تقلبی و غیرمجاز، مورد توجه ویژه قاچاقچیان قرار گرفته است.
داروهای چاقی، لاغری و تک نسخهای مهمترین محصولات بازار قاچاق
در چند سال گذشته و با افزایش استفاده از شبکه های اجتماعی وعدم کنترل فضای مجازی باعث شده تا داروهای چاقی، لاغری، تناسب اندام و برخی داروها که به تک نسخهای معروف هستند، مهمترین محصولات بازارهای غیرقانونی دارو را تشکیل داده اند و تبلیغات شبکه های ماهوارهای نیز بازاریابی و فروش این داروهای مرگ آور را رونق بخشیده است.
علاوه بر شبکه های ماهواره ای و اجتماعی که از پدیده های نوظهور و جدید در بازار قاچاق دارو هستند و بیشتر روی فروش دارو های چاقی، لاغری و تناسب اندام تمرکز دارند، ناصرخسرو تهران، دکه بازارهای شهرهای سیستان و بلوچستان و بسیاری دیگر از این نمونه ها نیز نام هایی آشنا برای بسیاری از خانواده های افرادی است که با بیماری های خاص دست و پنجه نرم می کنند.
خانواده های بیمارانی که در بسیاری از مواقع به دلیل کمبود یا حتی نایاب بودن یک داروی خاص، پایشان به این نقاط باز شده و از روی ناچاری و ناامیدی مجبور به پرداخت پول های هنگفت هستند ودر برخی از مواقع نیز چیزی جز داروهای تقلبی و تاریخ مصرف گذشته عایدشان نمی شود و بی خبر از همه جا و با امیدی واهی دارویی می خرند که نه تنها در وضعیت بیمار آنان اثری مثبت ندارد، بلکه در بسیاری از مواقع خطر آفرین شده و نتیجه ای جز مرگ عزیزانشان را به همراه ندارد.
افزایش واردات باعث نابودی شرکت های داروساز داخلی می شود
دستاوردها و موفقیتهای صنعت دارویی ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیار چشمگیر بوده است به گونه ای که در طول سالها تحریم بیرحمانه کشورهای غربی، این صنعت تواسته است بسیاری از مشکلات دارویی کشور را حل کرده و نیازهای دارویی بیماران را تا حدودی مرتفع کند اما در دوره پسا برجام با توجه به برداشته شدن سد مبادلات کشور و حذف برخی تحریم ها افرادی سودجو در تلاش برای واردات دارو به شیوه غیر هدفمند و قاچاق هستند و خطر نابودی تولیدات دارو با توجه به این رویه جدی است تاجایی که برخی کارشناسان داخلی خبر از ورشکستگی برخی شرکت های داروسازی کوچک و ضرر دهی شرکت های بزرگ دارویی ایران می دهند.
واردات بی رویه دارو در کنار عدم برخورد جدی با قاچاقچیان دارو باعث شده تا برخی سودجویان که اصلا جان مردم برایشان اهمیتی ندارد با قاچاق داروهای بی کیفیت و تقلبی از هندوستان و پاکستان بازارهای کشور را در دست گرفته و علاوه بر نابودی شرکت های داروسازی داخلی موجب ایجاد بازارهای همچون دکه بازار های سیستان و بلوچستان و ناصرخسرو در هر شهر و دیاری شوند تا هر روز شاهد مرگ و میر افرادی باشیم که از این داروها استفاده میکنند.
استان سیستان و بلوچستان به دلیل مرز طولانی با کشور پاکستان و افغانستان و عدم کنترل این کشورها بر تردد های مرزی، همواره مورد توجه سودجویان بوده تا جایی که همه ساله شاهد شهادت جمعی از نیروهای نظامی و انتظامی کشور در راه مبارزه با این پدیده شوم هستیم.
مجازات قاچاقچیان دارو بازدارنده نیست
اسما دهمرده کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی مجازات های پیش بینی شده برای قاچاق دارو در کشور را بازدارنده ندانسته و آن را همچون سدی در برابر سیل عظیم قاچاق دارو به کشور نمی داند.
دهمرده موضوع قاچاق دارو با دیگر موارد قاچاق را متفاوت دانسته و آن را غیر قابل بخشش می داند.
به گفته این کارشناس حقوقی، تفاوتی بین یک قاچاق یه کیسه دارو با چندین کانتینر وجود ندارد چراکه آن فردی که تنها کمتر از یک میلیون تومان داروی قاچاق وارد کشور می کند نیز ممکن است باعث مرگ بسیاری از شهروندان شود.
کار قاچاقچیان بازی با جان مردم است
وی لزوم تصویب مجازات های سنگین برای مبارزه با قاچاق دارو را مهمترین خواسته خود عنوان کرد و نقره داغ کردن و صدور محکومیت های سنگین را برای قاچاقچیانی که برای سود و منفعت خود با جان هزاران بیمار بازی میکنند و برایشان مهم نیست که این داروهای تقلبی چه بر سر بیماران می آورد را تنها راه مبارزه جدی و عملی با این پدیده شوم دانست.
دهمرده همچنین فرهنگ سازی در جامعه را از راه های مقابله با خرید داروهای غیر مجازدانسته و نهادینه کردن فرهنگ درست دارویی و عدم اعتماد به تبلیغات ماهواره ای و شبکه های اجتماعی در مورد داروهای مکمل چاقی، لاغری و زیبایی را از دیگر راه های مبارزه اصولی با این تجارت سیاه می داند.
این بانوی حقوقدان با گلایه از عدم پایبندی دولت یازدهم به شعارهای تبلیغاتی چهار سال قبل، بیان کرد: فراموشکاری دولت مهمترین عامل رشد قاچاق دارو در کشور است و این ماجرا هم مانند سایر شعارهای دولت یازدهم به دست فراموشی سپرده شده تا ناصر خسروها همچنان محل جولان قاچاقچیان دارو باقی بمانند.
انتهای پیام/
کد مطلب: 427943