روایتی تلخ از بیکاری جوانان در کشور؛

بیکاری جوانان نتیجه شوم سیاست های پسابرجامی/ دولت باید به مشکلات اقتصادی کشور توجه کنند

19 مهر 1396 ساعت 13:12

در سالهای گذشته بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به بزرگترین معضل جوانان ایران تبدیل شده است تاجایی که نبود شغل حتی به مقطع دکترا هم رسیده و برخی برای نجات خود از بیکاری مجبور به اشتغال در مشاغل کاذب شده اند.


به گزارش پاپایا، این روزها آمار و ارقامی که از سوی مراجع رسمی کشور منتشر می شود حال و روز خوشی را برای اشتغال به عنوان مهم‌ترین مطالبه و دغدغه جوانان است نشان نداده و در واقع خبر از سیل افراد تحصیل کرده اما بیکار در ایران میدهد، پدیده بیکاری جوانان فارغ‌التحصیل دانشگاهی هم همانند دیگر پدیده های نو در کشور نه تنها جدی گرفته نمیشود بلکه برای توجیح عملکرد ضعیف مسئولان دولتی انکار نیز می شود و حتی در برخی مواقع برعکس جلوه داده می شود.
افزایش نرخ بیکاری جوانان تحصیل کرده در ایران در سال های گذشته رشد چشمگیری داشته و به یکی از مسائل پیچیده اقتصادی ایران تبدیل شده است، به گونه ای که نرخ بیکاری این افراد از 34 درصد در سال 1387 به حدود 42 درصد در سال گذشته رسید.
امسال نیز همچون سالهای گذشته مقام معظم رهبری بر اساس نیاز کشور به تولید داخلی و ایجاد اشتغال به آن تاکید داشته و شعار سال1369 را "اقتصاد مقاومتی؛ تولید- اشتغال" انتخاب کردند و حتی در اولین روز از بهار 96 در جمع زائران حرم رضوی مهر با تاکید فراوان بر این امر ایجاد اشتغال را مهمترین وظیفه مسئولان دانسته و خطر بیکاری جوانان را به تمامی مسئولان دولتی گوش زد کردند.
هر چند که مسئولان دولتی از اشتغالزایی 700 هزار نفری در سال گذشته سخن گفتند اما آخرین آمار از تعداد بیکاران در سال 95 نشان داد که 3 میلیون و 203 هزار نفر از جمعیت فعال کشور هیچ شغلی برای کسب درآمد نداشته و حتی امیدی برای پیداکردن شغل تا سن 30 سالگی ندارند و با توجه به این حقیقت که ورودی به بازار کار سالانه بیش از یک میلیون نفر خواهد بود، بنابراین هر ساله باز هم بر تعداد بیکاران افزوده می‌شود، چراکه مطابق با آمار سال 94، تعداد بیکاران بر پایه 2 میلیون و 700 هزار نفر بود که این نشان دهنده رشد 503هزار نفری افراد بیکار در کشور است.
 

 
نرخ بالای 50 درصدی بیکاری در سیستان و بلوچستان
در این میان بر اساس آمار رسمی، نرخ بیکاری در جوانترین استان کشور نزدیک به 38 درصد می باشد که این رقمی با توجه به مشکلات موجود در این استان و فقر حاکم بر جامعه بسیار بالا به چشم میخورد تاجایی که برخی آمارهای غیررسمی نرخ بیکاری را در این استان را حتی بالاتر از 40 درصد نیز عنوان میکند  که البته این مهم دور از ذهن نیست.
نکته قابل توجه اینجاست که در حالی آمار بیکاری بیش از 40درصدی در استان گریبانگیر مردم محروم این منطقه است که سیستان و بلوچستان علاوه بر دارا بودن موقعیت جغرافیایی بسیار مهم که به‌دلیل هم‌مرز بودن با 2 کشور افغانستان و پاکستان که میتواند بازار بزرگی برای تولیدات داخلی باشد و حتی برخورداری از مرز آبی گسترده و تنها بندر اقیانوسی کشور میتواند بهترین نقطه از کشور برای استفاده از مزیت‌های مرز و صادرات باشد  که در صورت برنامه‌ریزی درست و دقیق می‌تواند در مدتی زمینه تولید و اشتغال در این استان را ایجاد کرده و درکنار حل مشکلات بیکاری موجب نابودی فقر در منطقه شود.
 

 
دولت باید برای حل مشکل بیکاری اقدام کند
در همین رابطه زهرا سعیدی کیا کارشناس مسایل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار پاپایا، با تاکید بر اینکه دولت باید برای حل مشکل بیکاری جوانان اقدامی مثبت انجام دهد، اظهار داشت: در حال حاضر دو عامل اصلی ورود بیش از نیاز جوانان به بازار کارو ظرفیت پایین ایجاد اشتغال در بازار کار کشور موجب تشدید بیکاری در کشور شده است.
وی افزود: دولت باید با استفاده از سیاست های حمایتی از مشاغل خانگی و تولید داخلی و کاهش واردات این هماهنگی را میان عرضه و تقاضا به وجود آورد و باید با تدوین سیاست ها و برنامه های کلان توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نیروهای کار متخصص برای بازار و مشاغل خاص تربیت کند و همزمان با سرمایه گذاری های عمرانی، جذب سرمایه ی خارجی و مشارکت دادن بخش خصوصی در مسائل اقتصادی موجب رشد اقتصاد و افزایش اشتغال و تولید داخلی شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به تنهایی مسئول ایجاد تناسب میان عرضه و تقاضای نیروی کار نیستند، بیان کرد: ایجاد یک تناسب میان ایجاد اشتغال و خروجی دانشگاه ها به یک همکاری ملی نیاز دارد به گونه ای که در ابتدا باید نهادهای کلان آموزشی چون وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید با همکاری و همراهی نهادی چون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که متولی امر اشتغال است به صورت کارشناسی شده و با انجام مطالعه و پژوهش واقع گرایانه و به دور از سیاسی کاری، نیاز سنجی دقیقی از بازار کار ارایه کنند و دولت نیز با استفاده از این دورنمای بازار کار به دنبال حمایت از مشاغل و کسب و کارهای مناسب باشد.
وی ادامه داد: دولت با سیاست های غلط  خود موجب افزایش بیکاری شده که باید خیلی زود جلوی آن گرفته شود.
سعیدی کیا با اشاره به اینکه سیاست های پسا برجام موجب رشد بیکاری در کشور شده است، خاطرنشان کرد: دولت با واردات بیرویه و عدم توجه به تولید داخلی باعث افزایش بیکاری در کشور شده است که هرچه زودتر باید جلوی آن گرفته شده و به جای خروج ارز از کشور باید از تولید داخلی حمایت شود.
وی در پایان توجه همگانی را راه برون رفت از این معضل بزرگ دانست و تصریح کرد: دولت و سازمان های خصوصی باید با همکاری هم برای جلوگیری از سونامی بیکاری تلاش کرده و به دور از سیاستهای حزبی و گروهی تنها به دنبال حل مشکلات اقتصادی کشور باشند.
 
برجام موجب رشد اقتصادی کشور یا افزایش بیکاری جوانان!
حال با توجه به اینکه بیکاری به یکی از واژه های پر کاربرد در کشورمان تبدیل شده و موجب بروز مشکلات فراوانی در کشور شده است و زنگ خطر بیکاری بویژه بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی سالهاست که در کشور جوان و روبه رشد ایران به صدا درآمده و بارها کارشناسان اقتصادی و اجتماعی در مورد پیامدهای نامطلوب گسترش آن هشدار داده اند باید دید که  اصلا دولت برنامه ای برای کنترل سیل بی کاران دانشگاهی داشته و یا همچنان با واردات بی رویه کالاهای خارجی موجب تعطیلی کسب و کارهای داخلی و افزایش بیکاری می شود.
 
انتهای پیام/
 


کد مطلب: 428615

آدرس مطلب: https://www.estalpress.ir/news/428615/بیکاری-جوانان-نتیجه-شوم-سیاست-های-پسابرجامی-دولت-باید-مشکلات-اقتصادی-کشور-توجه-کنند

استال پرس
  https://www.estalpress.ir