به گزارش خبرنگار
پاپایا، مهاجرت پدیده ای است برای دست یابی به شرایط بهتر زندگی، که در سال های گذشته در بسیاری از نقاط جهان به دلایلی چون مشکلات اقتصادی و اشتغال، شرایط آب و هوایی و حتی عواملی مانند تحصیل، جنگ های داخلی و خارجی رواج یافته است.
در ایران به دلیل وجود مرزهای گسترده آبی و خاکی با کشورهای همسایه، ارزان بودن نیروی کار خارجی و سوء استفاده برخی کارفرمایان برای استفاده از اتباع بیگانه به جای نیروهای داخلی و فارغ التحصیلان، شاهد رشد چشمگیر مهاجرت بودیم؛ مهاجرت بیرویه اتباع کشورهای خارجی به ویژه افغانستان، پاکستان و عراق به ایران طی سالهای اخیر، مشکلات بسیاری را برای اقتصاد خانواده ها و تولید ملی به وجود آورده است.
در این میان استان سیستان و بلوچستان به دلیل هم مرز بودن با دو کشور پاکستان و افغانستان، بیشترین آسیب را از مهاجرت بی رویه اتباع بیگانه متحمل شده است تا جایی که با وجود 18 سال خشکسالی این منطقه و کمبود فرصت های شغلی و امکانات شهری، حضور این مهاجرین هم مزید بر علت گشته و اندک موقعیت های موجود کار در استان را نیز به علت تخلفات کارفرمایان از این مردم ربوده است.
در این میان بی تدبیری برخی مسئولان امر و ضعف قوانین موجود در برخورد با کارفرمایان متخلف باعث شده است تا این اتباع بیگانگان در بسیاری از مناطق استان حتی جای صاحب خانه را بگیرند و با همراهی کارفرمایان و ضعف قوانین رفته رفته علاوه بر اینکه بسیاری از فرصت های شغلی را از دست کارگران ایرانی خارج کردند، در مقام کارفرما به جذب بیشتر اتباع بیگانه دست بزنند و تنها سهم مردم استان از این بازار بی تدبیری، مهاجر به دیگر استانهای کشور و انتظار پشت درب های کارخانه ها و مراکز تولیدی است.
با پرداخت پانصد هزار تومان به قاچاقچیان میتوان وارد ایران شد
یکی از کارگران افغانی ساکن شهرستان سرباز در گفت و گو با خبرنگار
پاپایا، با تاکید بر این مطلب که بسیار راحت وارد ایران شدم، اظهار داشت: با پرداخت پانصد هزار تومان به قاچاقچیان به همراه سه تن از دوستانم از راه زمینی وارد ایران شدیم و حتی هنگام ورود هیچگونه اوراق هویتی نیز به همراه نداشیم.
نسارک ازبک با اشاره به اینکه بیش از دو سال نیست که به ایران است، افزود: بسیاری از دوستان و آشنایانم در ایران مشغول به کار هستند که با تشویق آنان و برای کسب مخارج ازدواج به ایران آمده و پس از مدتی کار با پساندار خود به افغانستان برگشتم و تشکیل خانواده دادم و ماه گذشته همراه با همسرم برای کار مجددا راهی ایران شدم.
وی ادامه داد: در افغانستان به سختی میتوانستم کار پیدا کنم اما چند روز از ورودم به ایران نگذشته بود که توانستم در یک کارگاه ساختمانی مشغول به کار شوم و پس از چند ماه توانستم از کارگری ساده به یک گچ کار و سرامیک کار ماهر تبدیل شوم.
بسیاری از اتباع پاکستانی و افغانی در ایران زن و فرزند دارند
یکی دیگر از آنان که ترسش ریخته است و پی به خبرنگار بودنمان برده و میداند برای دستگیرش نیامدهایم، میگوید: به راحتی میتوان با پرداخت مبلغی اندک به صورت قاچاق وارد ایران شد، ولی تنها مشکل ما مهاجرین پاکستانی، راهزنانی هستند که در مسیر کمین میکنند تا در صورت همراه داشتن اوراق هویتی و پول، همه را غارت کنند.
شریف الله بلوچ افزود: ایران کشوری زیبا و پر برکتی است به گونه ای که میتوانم با 8 ساعت کار در روز علاوه بر پس انداز کردن خرج زن و فرزند و حتی پدرو مادر را در پاکستان بدهم.
وی با اشاره به اینکه تاکنون دستگیر نشده است، تاکید کرد: هیچ گاه پیش نیامده است که از محل کارمان بازرسی صورت گیرد و یا به دلیل ایرانی نبودن نتوانیم کار پیدا کنیم، حتی دیگر مثل گذشته ما فقط کارگران ساده نیستیم بلکه توانسته ای در تجارت و تولید نیز پیشرفت کنیم.
این تبعه پاکستانی در پایان با بیان این مطلب که بسیاری از همشهریانش در سیستان و بلوچستان زندگی میکنند، تصریح کرد: به دلیل وجود مشترکات قومی و فامیلی در بین مرزنشینان دو کشور بسیاری از اتباع پاکستانی و افغانی در ایران زن و فرزند دارند و حتی برخی از آنان با ساخت کارگاه های مختلف تولیدی و یا مغازه های تجاری در شهرهای سیستان و بلوچستان به عنوان کارفرما مشغول به کار هستند.
مجازات زندان برای بکارگیری اتباع خارجی
این درحالی است که در آغازین روزهای سال مدیرکل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه در گفت و گو با خبرنگاران با اعلام ممنوعیت به کارگیری اتباع خارجی فاقد مجوز گفته بود: براساس قانون هرگونه به کارگیری اتباع خارجی فاقد مجوز در واحدهای کارگاهی ممنوع است و کارفرمایان متخلف برابر قانون از یک تا ۹۰ روز حبس و پرداخت چند برابر دستمزد یک کارگر جریمه می شوند.
علی اقبالی درباره میزان جریمه سال ۹۵ کارفرمایان متخلفی که اتباع خارجی فاقد مجوز را به کارگمارند، بیان داشت: بنا بر مصوبه شورای عالی کار که حداقل دستمزد روزانه به مبلغ ۲۷۰ هزار و ۷۲۲ ریال در سال ۱۳۹۵ تعیین شده، مبلغ جریمه بابت هر روز اشتغال غیر مجاز اتباع خارجی یک میلیون و ۳۵۳ هزار و ۶۱۰ ریال خواهد بود.
وی تصریح کرد: میزان جریمه سال جاری کارفرمایان متخلف که اقدام به استفاده از اتباع خارجی فاقد مجوز کار می کنند، به استناد بند (ج) ماده ۱۱ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مبنی بر اعمال جریمه، به میزان پنج برابر حداقل دستمزد روزانه است.
انتهاي پیام/