به گزارش
پاپایا، «ناظم دباغ» نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق در تهران در گفتوگوی تفصیلی با تسنیم در خصوص اقدامات حکومت متبوعش برای جلوگیری از فعالیتهای تروریستی گروههای مستقر در شمال غرب کشور، اظهار داشت: حکومت کردستان عراق به توافقات خود با ایران پایبند است و اجازه نمی دهیم از خاک اقلیم علیه ایران استفاده شود.
وی افزود: حکومت کردستان عراق همیشه بر اجرای توافقات خود با کشورهای همسایه اصرار دارد اما گاهی اتفاقاتی پیش میآید که خارج از اراده حکومتها و کشورهاست و این به معنای آن نیست که ما این اتفاقات را مثبت ارزیابی کرده یا تلاشی برای مقابله با آنها انجام ندهیم.
دباغ ادامه داد: در ایران هر از گاه اعلام میشود یک عملیات تروریستی خنثی شد؛ نمیتوان گفت که انتظار نداریم در ایران چنین اتفاقاتی به وجود نیاید ولی به هر حال پیش آمده و اینکه من میگویم پیش میآید، به این معنی نیست که طبیعی است بلکه منظور این است که ناخواسته اتفاق میافتد.
به گروههای کُرد نسبت به عملیات تروریستی علیه ایران هشدار دادیم
وی با بیان اینکه در چنین شرایطی ما باید برای حل مشکلات اراده داشته باشیم و اجازه ندهیم اتفاقات پیش آمده، باعث افزایش تنش و بروز واکنش هایی شود که اثر منفی روی روابط بگذارد، متذکر شد: بعد از صحبتهای آقای سلامی درباره تحرکات مرزی گروهها و تعقیب و برخورد با آنها، هیأتی از حکومت اقلیم کردستان به تهران آمد و مذاکراتی انجام گرفت که تا حدی کار به روند طبیعی خود بازگشت.
نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق در پاسخ به سؤالی درباره اقدامات این حکومت برای توقف فعالیتهای گروههای تروریستی بدون اشاره به جزئیات مذاکرات و تدابیر اتخاذ شده در این زمینه، گفت: سران این گروهها با سران اقلیم توافق کردند که به این قرارداد پایبند باشند و تذکر داده شد اگر به توافقات پایبند نباشند، باید منتظر واکنش باشند.
دباغ میگوید: طبق توافقات به گروههای ایرانی ابلاغ کردیم که فعالیت مسلحانه و حضورشان را محکوم می کنیم و معتقدم تلاش های صورت گرفته در این زمینه حتماً اثرگذار و بازدارنده بوده که خوشبختانه باعث توقف روند سابق شده است.
وی در واکنش به ادعای سران حزب دموکرات که گفته بودند از داخل ایران به منطقه اقلیم عقبنشینی نمی کنند و به عملیاتهایشان ادامه می دهند، گفت: اینها حرف است اما در عمل عقبنشینی کردند و قبلاً اگر در یک ماه چندین بار می شنیدیم تحرکاتی داشتند اما از آن زمان تاحالا شاید یک یا دو مورد درگیری جزئی به وجود آمده که آن هم تصادفی بوده است.
مناطق آزاد شده توسط پیشمرگهها را به عراق نمیدهیم
نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق در تهران در بخش دیگری از این گفتوگو به تشریح دیدگاههایش درباره عملیات آزادسازی موصل و آینده این منطقه پراخت و تأکید کرد: کُردها تصمیم ندارند مناطق متنازعه شامل ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق در استان نینوا را که توسط نیروهای پیشمرگه آزاد شده، به عراق پس بدهند.
وی تصریح کرد: خوشبختانه نیروهای پیشمرگه تا پایان مرحله اول عملیات، موفق شدند تمام مناطقی را که در برنامه و نقشه برای آنها تعیین شده بود و این مناطق مورد تنازع بین اقلیم و عراق هستند و ما میگوییم این نقاط برای ما هستند، بهطور کامل آزاد کند.
ناظم دباغ گفت: حضور نیروهای پیشمرگه در عملیات موصل باعث شد ارتش عراق با توان بیشتر در موصل وارد عمل شده و پیروزی های زیادی به دست بیاورد و در واقع حمایت پیشمرگهها، باعث تسهیل مأموریتها و حرکت ارتش عراق به سمت موصل شد و کارها جلوتر از برنامه پیش رفته است.
در صورت نیاز به حضور نیروهای کُرد، در فازهای بعدی عملیات موصل شرکت میکنیم
نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق با اشاره به اخباری مبنی بر توقف موقت حمله زمینی به موصل از روز جمعه گذشته، اظهار داشت: فرمانده کل نیروهای مسلح عراق روز جمعه گفته که حمله زمینی به موصل فعلاً متوقف و ادامه آن به زمانی دیگر موکول شده اما حمله هوایی همچنان ادامه دارد.
وی درباره علت این تصمیم ارتش عراق توضیح داد: احتمالاً ارتش عراق می خواهد با توجه به قرار گرفتن داعشی ها در محاصره نظامی و محدودیتهایی که با آن مواجه شدهاند، بیشتر خسته بشوند و زودتر تسلیم شده یا از شهر خارج شوند.
دباغ که سابقه حضور در جنگهای پارتیزانی با رژیم بعثی صدام را دارد، می گوید: اگر داعشی ها ناچار شوند از شهر خارج شده و در خطوط مقدم مرزی با ارتش عراق و پیشمرگهها بجنگند، در این صورت نیروهای ما برای ورود به موصل خسارت کمتری می دهند.
وی با اشاره به پایان مأموریت نیروهای پیشمرگه، حضور کُردها در مراحل بعدی عملیات آزادسازی موصل را منوط به درخواست رسمی فرمانده کل قوای عراق از مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان و فرمانده کل پیشمرگهها دانست و تأکید کرد: در صورت نیاز به حضور نیروهای کُرد، در فازهای بعدی عملیات موصل شرکت خواهیم کرد.
دباغ در عین حال نسبت به بروز جنگهای طایفهای و فرقهای در عراق بعد از آزادی موصل ابراز نگرانی می کند و می گوید: عراق امروز کشوری فدرالیزم است و باید در مسیری دموکراتیک حرکت کند که همه در قدرت و اداره امور سهیم و شریک واقعی باشند اما برخی فضایی می سازند که شیعه با سنی و شیعه با شیعه، سنی با سنی و سنی با شیعه و کُرد با کُرد و کُرد با سنی و شیعه دچار تنازع شود.
او درباره آینده نیروهای داعشی بعد از آزادی موصل هم می گوید: داعش یک تفکر است که فراگیر شده و با مرگ هزار یا دو هزار نفر تمام نمی شود؛ عناصر داعشی موصل هم پراکنده می شوند و مثلاً به سوریه، ترکیه یا کشوری دیگر می روند و به عملیاتهای پارتیزانی روی می آورند.
حضور نیروهای تُرک در عملیات موصل با هماهنگی سران اقلیم نبوده است
نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق همچنین در پاسخ به سؤالی درباره ورود ترکیه در عملیات موصل با وجود مخالفت رسمی عراق با این مسأله و شایعه هماهنگی تُرکها با بارزانی میگوید: حضور نیروهای تُرک در عملیات موصل با هماهنگی سران اقلیم نبوده و شاید محصول هماهنگی آنها با اهل سنّت موصل بوده باشد.
دباغ درباره آخرین وضعیت پرونده هشیار زیباری وزیر دارایی عراق که به اتهام فساد اقتصادی از کابینه برکنار شد، اظهار داشت: استیضاح وظیفه پارلمان است و ما موافق هر استیضاح قانونی هستیم اما نباید مبارزه با فساد، رنگ و بوی سیاسی بگیرد که متأسفانه درباره آقای زیباری اینگونه بود و ما به این نقد داریم.
وی با بیان اینکه زیباری فردی شایسته است و قبل از وزارت دارایی مسئولیت وزارت خارجه را داشته، درباره علت عدم انتخاب فرد جایگزین برای وی در دولت عراق توضیح داد: طبق توافقات قبلی وزیر دارایی باید کُرد باشد ولی از آنجا که آقای زیباری به دیوان عالی شکایت کرده و هنوز پرونده او در دادگاه در حال بررسی است، تاکنون کسی را به جای او معرفی نکردهایم.